Salam gais okay today I nak bagi u all resepi kuah lodeh yang sedap gila! I halalkan resepi ni dunia akhirat sebab I pun cedok resepi orang juga just adjust sikit-sikit ikut tekak I mueheheh~
Tips nak kuah lodeh yang pekat terletak pada bahan kisar halus dan jenis santan yang digunakan⚠️❗
Resepi Kuah Lodeh
5 sudu besar minyak masak
2 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dititik
20 ekor udang harimau / udang apa-apa boleh*
1L santan pekat Kara @ Ayam Brand3 sudu kecil kfc garam - sukat rata, jgn membukit
500ml air putih
1 paket tempe
2 ketul tauhu goreng
1/2 paket suhun
1 paket fucuk kering
1/2 biji cauliflower*
1/3 biji kubis
1 batang carrot
6 batang kacang panjang - saiz halus
1 paket putik jagung*
1 paket fishball - digoreng*
1 paket nasi impit mini instant jenama Adabi
Bahan kisar halus:
2-3 biji bawang merah saiz besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup @ serbuk kunyit pun boleh
4 sudu besar udang kering - rendam bersama air panas hingga menutupi udang
Cara-cara:
1) Tumis bahan kisar halus bersama minyak masak hingga naik bau. Api low.
2) Kemudian masuk serai, lengkuas dan udang. Kacau selalu hingga kuah sedikit pekat.
3) Setelah kuah agak pekat, masuk 500ml air + 200ml santan pekat, carrot, kacang panjang dan putik jagung. Kacau sebati hingga sayur 1/2 lembut. Api low ➡ medium shj.
4) Masuk fucuk, tauhu, suhun dan tempe. Biar seketika dalam 2 minit sambil kacau manjah.
5) Next, masuk kubis, cauliflower dan santan sehingga habis sekotak. Kacau sebati, jika rasa pekat boleh tambah lagi secawan dua air berserta garam. Adjust rasa lemak dan kelembutan sayur ikut tekak you all and siap!
6) Rebus nasi himpit dalam periuk bersama dua cubit garam dan air secukupnya. Wajib tutup periuk untuk singkatkan masa merebus nasi himpit.
7) Nikmati kuah lodeh bersama nasi impit, sambal ikan bilis dan fishball goreng.
Kuah lodeh sedap dimakan bersama sambal ikan bilis atau sambal kicap pekat. Tapi if you all ikut resepi I, inshaAllah makan alone dengan nasi himpit/lontong pun sedap dah hehehe~
Oh ya, bahan bertanda * adalah optional ikut tekak masing-masing. Kalau you tak makan kacang panjang pun tak perlu letak. Tapi jangan letak sayur yang boleh menjejaskan rasa lemak santan seperti cendawan tiram ke😓
TIPS:-
1) Bawang tu I letak 2 biji besar (saiz 3 inci lebar) sebab tak nak kuah nampak ceroi sangat. Bahan blend itu yang akan buat kuah jadi pekat. Kalau tidak cuma air + santan + serbuk kunyit.
2) Gunakan santan kotak if possible, kalau tidak santan parut pun boleh cuma based on my experience santan kukur selalu tercampur banyak dinding kelapa yang color coklat tu and some mengandungi terlalu banyak air so takut cepat basi🤌 Siapa nak kerja senang beli saja santan kotak. Btw, jika boleh elakkan beli brand Rasaku sebab taste dia macam aneh sedikit huhuhu~
0 bawangan:
Post a Comment
Feel free to drop your thoughts or ideas❤️