Monday, March 27, 2023

Resepi Sambal Udang Mudah Pekat Mantap AlaDiana 🦐

posted on March 27, 2023

Salam gais okay today I nak bagi u all resepi sambal udang turun temurun yang sedap gilaaa. Sambal ni boleh adjust pekat/cair ikut kesukaan u all dan kena rajin kacau takut kerak bawah. I halalkan resepi ni dunia akhirat. Semoga perkongsian ini dapat buat kita semua kenyang!

Tips masak sambal ni kena guna minyak banyak baru cili masak elok dan sedap rasanya⚠️

Adik beradik I suka betul kalau I buat masak merah atau sambal. Thorrrbaik kata depa, pekat dan cukup rasa. Sambal nasi lemak pun lebih kurang begini resipi nya tapi ada penambahan bahan lain. I akan share di next posting inshaAllah.

 

Sambal udang versi sedikit cair
 

Resepi Sambal Udang Mantap AlaDiana

25-30 ekor udang harimau / udang apa-apa boleh

3-4 senduk minyak masak

1 batang serai - diketuk

1/2 sudu besar sos tiram Jalen

1/2 ketul kiub pati ayam Knorr 

1 sudu besar sos cili Life - optional

1 keping asam gelugur

200-600ml air putih

1 biji bawang bombay - potong bulat

1-2 sudu kecil kfc garam

1-3 sudu besar gula putih/gula kabung/nise kerek

Petai - optional


Bahan kisar halus (1):

2 biji shallot + 2 biji bawang bombay

2-3 biji bawang putih

1-2 inci halia

 

Bahan kisar halus (2):

25 tangkai cili kering - direbus bersama garam sampai lembut dalam 30mins

 

Cara-cara:

1) Cuci bersih udang -buang tali belakang badan udang (boleh google cara). Ketepikan.

2) Gunting cili kering supaya biji senang keluar. Basuh, tos dan rebus dalam periuk bersama sesudu garam dalam 30mins atau sehingga empuk.

3) Agak cili dah nak empuk, blend bahan kisar halus (1), tumis dgn serai dan 3 senduk minyak masak baharu. Kalau guna minyak lama takut rasa/bau lain. Tumis hingga naik bau dan warna keperangan guna api kecil.

4) Then, tapis air rebusan cili, blend cili kering empuk dengan sedikit air baharu menggunakan blender yang sama.

5) Bila naik bau masuk cili blend dan masak hingga pecah minyak.

6) Pecah minyak masuk sos tiram, kiub pati ayam, gula, sos cili, asam keping, dan air sedikit dahulu. Kacau lalu.

7) Bila pecah minyak kali ke-2, naik api sederhana, masuk air selebihnya dan garam, tunggu hingga menggelegak dan masuk udang dan bawang bulat dalam 2 minit sebelum tutup api. Dalam masa 2 minit ni boleh letak petai dan adjust garam, gula, dan air putih. Bagi yang ingin cair, lebihkan air.


Selamat mencuba~🙆💖

#CookAlaDiana

0 bawangan:

Post a Comment

Feel free to drop your thoughts or ideas❤️

 

Please Read Disclaimer⚠️Template by Ipietoon